Ukupna cena:

Baterije i punjači

Sortiraj
ProizvođačAkcije

Baterije za alate, punjači baterija, setovi baterija i punjača su sve prisutniju deo osnovnog pribora svakog pravog majstora. Bežični alati pružaju više komfora u radu pa su samim tim i baterije i punjači baterija osnovni deo pribora svakog hobi i profi majstora.
Dugi niz godina koristile su se nikl-metal-hidrid (Ni-MH) i nikl-kadmijum (Ni-Cd) baterije. Tokom protekle decenije došlo je do gotovo univerzalne konverzije u litijum-jonske (Li-on) baterije. Međutim, važno je da korisnici pravilno rukuju Li-Ion baterijama kako bi se izbegle nesreće.
Najčešće oznake koje vidimo na baterijama su V i Ah(AH).
Napon (V) baterije je mera koliko snage ta baterija može da obezbedi. Da, veći napon generalno znači da je alat moćniji i jači. Broj Volti je količina energije koja se daje elektronskom kolu. Pod kolo podrazumevamo, na primer, elektronski uređaj. Sa 12V uređajem, 12 volti se uvek „daje“ iz baterije.
Slova "Ah" ili "AH" ("amp-sat" ili "amper-sat") koja vidite na bateriji u suštini označavaju kapacitet punjenja. Broj pored slova pokazuje ukupnu količinu struje koju će baterija isporučiti vašem alatu tokom jednog sata.
Pomoću punjača baterija punimo ispražnjene baterije. Postoje različiti tipovi punjača, mogu biti za jednu ili više baterija i mogu imati različite brzine punjenja tako da postoje tzv "brzi punjači" koji u kraćem vremenskom roku mogu napuniti kapacitet baterije.
Važno je napomenuti da danas gotovo svi poznati proizvođači akumulatorskog alata prave JEDNU BATERIJU ZA SVE ALATE. Na ovaj način kupovinom jednog aku alata i baterije imate mogućnost da naredni put kupite samo drugi alat tog brenda bez baterije a postojeću bateriju koristite i uz taj i uz svaki sledeći alat.