Ukupna cena:

Aparati za varenje

Proizvođač
Sortiraj

Zavarivanje se koristi za spajanje komada metala i zahteva veštinu osobe koja se bavi procesom varenja. Dakle, koje su različite vrste zavarivanja i za šta se koriste u industriji?
MIG zavarivanje
MIG zavarivanje je jedna od lakših vrsta zavarivanja za početnike. MIG zavarivanje podrazumeva dve različite vrste zavarivanja. Prvi koristi golu žicu, a drugi jezgro fluksa.
MIG zavarivanje golom žicom može se koristiti za spajanje tankih komada metala. MIG zavarivanje sa jezgrom od fluksa može se koristiti na otvorenom jer ne zahteva merač protoka ili dovod plina. MIG zavarivanje je obično izbor za ljubitelje „uradi sam“ i hobi zavarivače koji nemaju novca za skupu opremu. MIG aparati za zavarivanje su među najboljima za početnike, jer su dizajnirani sa elektrodom za zavarivanje žicom na kalemu koja se napaja unapred odabranom brzinom kroz pištolj za zavarivanje.
Štapno zavarivanje
Štapno zavarivanje, poznato i kao lučno zavarivanje, radi na staromodan način. Zavarivanje štapom je nešto teže savladati nego zavarivanje MIG-om. Zavarivanje pomoću štapa za zavarivanje koristi štap sa elektrodom.
TIG zavarivanje
TIG zavarivanje je izuzetno svestrano, ali je i jedna od najtežih tehnika zavarivanja.
Za TIG zavarivanje potrebne su dve ruke. Jedna ruka drži štap, dok druga drži TIG gorionik. Ova baklja stvara toplotu i luk, koji se koriste za zavarivanje većine konvencionalnih metala, uključujući aluminijum, čelik, legure nikla, legure bakra, kobalt i titan.
TIG zavarivači mogu se koristiti za zavarivanje čelika, nerđajućeg čelika,aluminijuma, legura nikla, magnezijuma, bakra, mesinga, bronze, pa čak i zlata. TIG je koristan postupak zavarivanja ramova za bicikle, kosilica, ručica vrata, blatobrana i još mnogo toga.
zavarivanje plazmom
Zavarivanje plazmom
Zavarivanje plazmom je precizna tehnika i obično se koristi u vazduhoplovstvu gde je debljina metala 0,015 inča. Jedan primer takve primene bio bi na lopatici motora ili vazdušnoj zaptivci. Lučno zavarivanje plazmom je po tehnici vrlo slično TIG zavarivanju, ali je elektroda uvučena, a jonizujući gasovi unutar luka koriste se za stvaranje toplote.
Zavarivanje elektronskim snopom i laserom
Elektronsko zavarivanje i lasersko zavarivanje su izuzetno precizne tehnike zavarivanja visoke energije. Elektronski zraci i laseri mogu se fokusirati i usmeriti sa izuzetnom preciznošću koja je potrebna za zavarivanje najmanjih medicinskih uređaja, a istovremeno isporučuje ogromnu količinu energije. Elektronsko zavarivanje i lasersko zavarivanje su svestrani, moćni, automatizovani procesi. Oboje mogu stvoriti lepe zavare iz metalurške i estetske perspektive.