Ukupna cena:

Hidropaci i hidrofori za vodu

Hidrofor ili hidropak je uređaj koji služi pumpanju vode odnosno vodosnabdevanju. Hidropak služi pre svega dostavljanju vode od mesta. Iz izvora se vrši usis vode u hidroforsku bocu koja je rezervoar a iz nje se pod pristiskom voda dostavlja do mesta potrošnje. Hidropak je komplet koji sadrži pumpu za vodu i posudu koja je rezervoar vode. Hidrofor obezbeđuje stalan pritisak vode i na taj način omogućava konstantno vodosnabdevanje. Hidropaci su sastevljeni od pumpe, sklopka, manometra, posude. Najčeše imaju mogućnost usisavanja vode sa dubine 7 do 9 metara.
HIDROFORI rade pod pritisko pa im je osnovna uloga da akumuliraju vodu u hidroforsku posudu. Pritisak u hidroforu omogućava dopremanje vode čak i do 80 metera visine. Hidrofori se najčešće koriste u kućnim i ugostiteljskim objektima gde je neophodno imati veću količinu pitke vode pod pritiskom. Često se koriste i u industriji.
HIDROPAK možemo definisati kao jednostavniji hidrofor. Početna investicija je manja nego kod postavljanja hidrofora, a zbog ograničenja koristi se tamo gde je potrebna manja osnabdevenost vodom (npr. vikendice, zalivanje vrtova i sl.). Hidropak se koristi i za povecanje pritiska u objektima gde je slab pritisak gradskog vodovoda.